Operation: Payback
Bu sivil Hareketi özetleyen en güzel metin sanırım şu:
- i should probably clarify something. i'm not anti-government, anti-establishment, or anything of that sort. i'm just anti-anti-wikileaks.
Yani diyor ki:
- sanırım şunu açıklığa kavuşturmalıyım. ben devlet karşıtı, kuruluş karşıtı veya ona benzer bir şey değilim. ben sadece wikileaks karşıtlarının karşısındayım.
bu harekete katılanlar çoğunlukla gençler. bilinçli, kafası çalışan, muhtemelen adli sicili temiz çocuklar. bu insanların internet sitelerinde özgürce gezmek, eğlenmek, paylaşmak ve iletişim kurmak en doğal hakları ve hepsi de bunu sonuna kadar kullanıyor.
internetin bu özgür ortamı (haddinden fazla özgür çoğu zaman, doğrudur) bu kitleyi kendine çekmiş. ifade özgürlüğü, kendini anlatabilme, paylaşmak ve her türlü bilgiye ve görüşe kesintisiz, sansürsüz ulaşım internetin en güzel yanı sanırım.
assange sadece bir kişi. wikileaks ise sadece bir site. ama tüm bunlar aslında özgürlüğün savunulması. wikileaks adının altında ve julian assange kişisi ile vücut bulmuş durumda. assange'ı çok mu seviyoruz, hayır, wikileaks'i çok mu okuyoruz, hayır. ama savunduğumuz şey bu şeffaflık ve ifade özgürlüğü.
taciz şikayeti ile ilgili olarak yargılanacak julian assange kişisi kırmızı bülten ile aranıyor olabilir, hapse atılabilir, hapiste öldürülebilir, bunların hepsi olabilir. ona bir şey olursa wikileaks darbe alacaktır, doğrudur. hatta wikileaks de bitebilir, bu da doğru. peki bu oluşan farkındalık sindirilebilir mi? hiç sanmıyorum. `v for vendetta` filminden alıntı yapalım,
- Beneath this mask there is more than flesh. Beneath this mask there is an idea, Mr. Creedy, and ideas are bulletproof. (bu maskenin ardında etten daha fazlası var. bu maskenin ardında bir düşünce var bay creedy, ve düşünceler kurşun geçirmezdir)
v for vendetta filmine benzetebiliriz şu an dünyada yaşananları. v'nin korsan yayınları wikileaks'e, assange kişisi de v'nin kendisine benzetilebilir. filmdeki despot ve faşist devletin karşısında sinen aptal(laştırılmış) halkın, bir adamın onlara hatırlattığı fikirlerin etrafında toplanıp devlete karşı gelmesi de işte bu operation payback oluyor.
bu operation: payback aynı zamanda 8 aralık'ta ankara üniversitesi siyasal bilgiler fakültesindeki burhan kuzu'ya yumurta atılması eylemine de benziyor. birkaç gün önce devletin polisleri, sesini duyurmak isteyen öğrencileri dövmüştü. 8 aralık 2010 günü ise sıra öğrencilerdeydi. hükümetin vekili, istenmemesine rağmen tüm küstahlığı ve pişkinliği ile öğrencilerin arasına girip gövde gösterisi yapacak, çocuklara artık inanmadıkları lafları satacaktı. ama olmadı, satamadı, sattırmadılar. dün arkadaşları dövülen öğrenciler, hükümetin vekilini konuşturmadılar. hükümetin vekili derken de neyi ifade ettiğimi belirteyim; o vekil benim vekilim değil, öğrencilerin vekili değil, milletin vekili değildir çünkü. o vekil hükümetin vekilidir.
o yumurta atan çocuklar; haklarını arayan, sesini duyurmaya çalışan, farkındalık oluşturmak isteyen, uyumadıklarını haykıran öğrenciler işte bugün operation: payback saldırılarını yapanlardan çok farklı düşünmüyor aslında. özgürlük ve şeffaflık isteyen, seslerin susturulmamasını isteyen, sansürlenmemesini isteyen, bilinçli ve uyumayan internet kullanıcıları bu operation: payback'te yer alanlar.
burada kimse maşa değil. hepsinin kendi bilinçleri ve tercihleri var. bu tercihler ve kolektif bilinç sayesinde bugün sesini çıkaran gençlerimiz var. bu bilinç ve çok seslilik, daha demokratik ve uygar bir geleceğin garantisidir.
opeation: payback'e dönelim.
haber sitelerinde "anoynymous" isimli bir hacker grubundan bahsediliyor. ama bu tam olarak doğru değil. çünkü saldırılar tamamen özgür, çoğu daha önce hiç tanışmamış birkaç bin insan tarafından yapıldı. büyük bir kısmında kişisel bilgisayarlar kullanıldı, evlerdeki kendi internet bağlantıları bu saldırılarda kullanıldı. bu bilgi güvenlik uzmanları tarafından da şu sözlerle doğrulanmıştır:
- in this case... they seem to be using their own computers (bu mevzu ele alındığında, kendi bilgisayarlarını kullanıyor gibiler)
( http://www.reuters.com/article/idUSL3E6N80HH20101208?pageNumber=2 )
çoğunlukla `4chan`, `digg`, `reddit` gibi sitelerde takılan ve haberleşen bu gençlerin ortak oldukları bir grup yok. "anonymous" isimli bir hacker grubu yok yani ortalıkta. anarşist bir düzene benziyor aslında, bir lider ve hiyerarşi yok; 2000 kişi aynı anda aynı şeyi düşünüyor ve yapıyor ve bu onları bir birlik yapıyor.
- Anonymous is supporting WikiLeaks not because we agree or disagree with the data that is being sent out, but we disagree with any form of censorship on the Internet (anonimlerin wikileaks'i destekleme sebebi, açıklanan verilere katılması veya katılmaması değildir. bizler, internetteki her türlü sansürlemeye karşı olduğumuz için bunu yapıyoruz).
saldırıların detayları ise şu şekilde;
- ilk saldırı, `paypal`'ın wikileaks bağışlarını dondurmasının ardından, kurumun bu haberi duyurduğu blog sitesine geldi. saldırılar sonucunda ThePayPalBlog.com sitesine erişim engellendi ve site 8 saatin üzerinde kapalı kaldı.
- ikinci hedef paypal oldu ve siteye erişim yavaşladı. ayrıca paypal hesaplarının tepki olarak kapatılması da öneriliyor. şöyle bir notla kapatmak örneğin yardımcı olabilir, "You stopped accepting WikiLeaks donations.".
- üçüncü hedef wikileaks'e gönderimleri durduran `postfinance`.ch isimli bankaya yapıldı ve siteden saatlerce transfer yapamadı. mağdur olan bir kullanıcı şöyle bir yorum yapmış "rica etsem postfinance'e saldırıları bir 10 dakika durdurabilir misiniz, bankayı kullanman lazım. rica etsem, lütfen?" http://twitter.com/LBisaTwit/status/12050627035136000
- paralel olarak bir başka grup "assange terörist gibi avlanmalıdır" diyen ( http://www.thefirstpost.co.uk/72259,people,news,sarah-palin-julian-assange-wikileaks-should-be-hunted-like-a-terrorist ) `sarah palin` ve wikileaks'e karşı lobi yapan ( http://www.ntvmsnbc.com/id/25158267/ ) senatör `joe liebermann`'ın sitesini hedef aldı ve kesinti yaşattı. sarah palin ve eşi (oğlu da olabilir) ayrıca kişisel banka hesaplarının ve e postalarının da tehdit altında olduğunu söyledi.
- tüm bunlarla birlikte ana hedefler de `visa.com` ve `mastercard.com` oldu. bu kurumların sitelerine yapılan saldırılar neticesinde `.com saatlerce erişim sorunu yaşadı, sitenin ana sayfası görüntülenemedi. e-ticaret ve para transferlerinde bilinen bir kesinti yaşanmadı; ayrıca `mastercard` "müşteri ve kart bilgileri veritabanımız güvende" diye açıklama yaptı. ( http://www.reuters.com/article/idUSL3E6N80HH20101208 ). saldırıların yanı sıra "mastercard hesaplarınız tehlikede, hesaplarınızı kapatın" duyuruları yapıldı, bu konuda siteler açıldı, mastercard'a karşı sosyal medyalarda ve bloglarda karalamalar yapıldı.
ilk saldırı dalgası ile ilgili detaylı bilgiye panda security sitesinden ulaşabilirsiniz.
(bkz: http://pandalabs.pandasecurity.com/tis-the-season-of-ddos-wikileaks-editio/)
inisiyatif, bu saldırıların ardından bu sabah bir başka hedefe yöneldi: parayı kesen paracı firmalardan sonra "hazır toplanmışken bir diğer sansürcülere de dalalım" demiş olacaklar ki `riaa`, `mpaa`, `ifpi` gibi kurumların sitelerine de saldırılar düzenlendi, saatlerce sitelere erişim yapılamadı. ( http://pandalabs.pandasecurity.com/4chan-users-organize-ddos-against-mpaa/ )
bu eylemler daha da devam edecek gibi gözüküyor. `moğollar`'ın dediği gibi `Bir şey yapmalı` ve bu topluluk yapabileceğini, yapması gerekeni yapıyor. helal olsun.